Fernando Martos' Haver

Havedesigneren Fernando Martos

Læs om én af de mest talentfulde havedesignere i Spanien

sted
Madrid (og omegn), Spanien
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
3. april, 2020

Den spanske landskabsarkitekt Fernando Martos er født og opvokset i Malaga i Andalusien i Spanien, og læste siden havedesign og landskabsarkitektur på Castillo de Batres, en privat skole for landskabsarkitekter i Madrid. Herefter kom han til Newby Hall, i Yorkshire, og ved hjemkomsten til Spanien overførte han det, han havde lært i England til det spanske klima og middelhavsplanterne.

De første år var han særligt inspireret af italiensk havekunst, men blev senere fascineret af engelsk havekunst efter i praktikophold i England. Siden kom haver skabt af Piet Oudolf og Tom Stuart Smith til at få stor indflydelse.

Den engelske havedesigner og forfatter Beth Chatto lærte ham at arbejde med planter, der er modstandsdygtige over for tørke, og denne lærdom har Fernando Martos brugt i mange af sine spanske haver, hvor det er sparsomt med nedbør.

Fernando Martos siger, at "den typiske middelhavshave er meget statisk. Den ændrer sig aldrig. Jeg ønsker at skabe haver, der ser anderledes ud, hver gang du iagttager dem. Forandringer skaber begejstring”.

"Folk fortalte mig, at det spanske klima gav for mange problemer, men jeg forsøger at skabe et 'engelsk design' ved at anvende middelhavsplanter".
Den botaniske have i Madrid, Fernando Martos

Fernando Martos bruger en række græsser og stauder til at skabe forandring i sine haver i løbet af året. Han laver bede og 'mixed borders', hvor tre planter er i blomst ad gangen, så tre stauder eller blomster blomstrer i foråret, tre andre i sommerperioden og tre andre i efteråret.

Blandt Fernando Martos yndlingsplanter er piletræer (salix), salvie (salvia divinurum), iris og lilje (lilium) lund-vortemælk (euphorbia amygdaloides) og kardon (cynara cardunculus).

Fernando Martos

Fernando Martos' haver


Jardin de los prados (Estepa, Sevilla)

I det sydlige Spanien, uden for byen Estepa, har Fernando Martos' familie en ejendom, der gennem flere år har tjent som eksperimentarium - her har havedesigneren kunne følge planternes udvikling og tilpasning.

El Casar

Denne have i Guadalajara nordøst for Madrid er blevet publiceret i Gardens Illustrated (se nedenfor under 'kilder'). Haven var Fernando Martos' første projekt, og var en opgave for nogle venner.

Han blander klassiske middelhavsplanter som soløjetræ (cistus - særligt varianten Cistus x skanbergii, en hybrid der blomstrer længere tid og ikke er selvsående), lavendel lavandula angustifolia og karryplante (helichrysum italicum) der sættes sammen med hestehalegræs (stipa tenuissima) og tysk iris (iris x germanica). Han bruger desuden stauderne kæmpejernurt (verbena bonariensis) og verbena stricta.

Andre og igangværende projekter

Fernando Martos afsluttede for nyligt haven Finca de las Tenadas i samarbejde med interiørdesigneren Isabel López-Quesada, og har desuden været i Mexico, hvor han har skabt en have i Jalisco.

I øjeblikket arbejder spanieren på diverse projekter, herunder en have på hele 60 hektarer i Toronto i samarbejde med Tom Kligerman og Kelly Wearstler, et projekt på Middelhavsøen Sardinien, og en anden have i Melides (Portugal).

Den botaniske have i Madrid, Fernando Martos

Læs mere om Fernando Martos' haver


Bøger og artikler
Ved at klikke på følgende links kan man læse mere og se billeder fra nogle af Fernando Martos' haver.

Tacaks, Claire: Se billeder fra Fernando Martos have i Guadalajara (Spanien) i Claire Takacs bog Dreamscapes. Se artiklen på Fernando Martos hjemmeside her.

Gardens Illustrated: læs denne fremragende artikel på engelsk fra Gardens Ilustrated med billeder af Claire Takacs og tekst af Noel Kingsbury.

Video
Her kan man se et videointerview med Fernando Martos, lavet af spanieren Isabel Alguacil. videoen er på spansk, men selvom man ikke forstår sproget, kan man sagtens nyde de flotte billeder.

Flere artikler om havekunst, arkitektur & kunst

ASTA - Association Society of Travel Agents
Enoturisme Penedès
Catalunya Turisme ACT
Visa, Mastercard, Amex