Lake District

Lake districts haver

En række af Englands bedste haver ligger i Lake District

sted
Lake District (Northumbria), England
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
18. maj 2022

Lake District er ét af de smukkeste områder i Storbritannien og er samtidig Englands største nationalpark. Nationalparken blev grundlagt i 1951 og består af mere end 2200 km2 og indeholder 16 søer. Turismen er områdets største indtægtskilde og området bliver besøgt af næsten 15 mio. personer om året.

"Lake District er Englands største Nationalpark".

Inden for Lake District-området finder man en lang række spændende haver, fra små private haver, til historiske haver, landskabelige haver og designhaver. Nedenfor finder man en samling af nogle af Lake District's bedste haver.

Holker Hall blomst
Magnolia i blomst i maj.

1

Levens Hall

Levens Hall er en herregård (manor house) tæt ved landsbyen Levens syd for Kendal.

Haven er særligt kendt for sine klippede taks og buksbom, der findes i et væld af forskellige former, med i alt 140 figuerer. De mange taks og buksbom klippes hvert år i en periode på to månder mellem oktober og jul.

James Graham købte huset i 1689 og hyrede den berømte landskabsarkitekt Guillaume Beaumont, der havde arbejdet som gartner under James II, der var konge over både England, Skotland og Irland.

Beaumont var franskmand og havde arbejdet under André Le Nôtre, den berømte havearkitekt der designede haverne på Versailles og var en af hovedpersonerne i udviklingen af den formelle franske have, jardin à la française. Beaumont tog modefænomenet topiary (klippede taks) med sig fra sit hjemland.

Haven har en række interessante haveafsnit: tæt ved huset finder man størstedelen af de mange klippede taks, samt en række imponerende blåregn (wisteria). De store egetræer på grunden blev plantet under Beaumont i slutningen af 1600-tallet, mens det centrale haveafsnit med lindetræer med en fontæne blev anlagt for godt 20 år siden. I bedene finder man bl.a. euphorbia palustris, violer og korneller (bl.a. cornus sericea). Uden for huset bliver man modtaget af et stort tulipantræ.
Levens Hall
Klippede taks og buksbom i Levens Hall

2

Rydal Mount

Rydal Mount er en landskabelig have mellem Ambleside og Grasmere på godt 2 hektarer, der ligger med udsigt til søen Rydal Water. Den engelske digter William Wordsworth flyttede til Rydal Mount i 1813, og boede her til sin død i 1850. Wordsworth er én af Englands mest populære forfattere. Hans værk Prelude, der er selvbiografisk, blev udgivet ved Wordsworth's død i 1850 i en alder af 80 år.

Haven indeholder bl.a. japansk pieris, en lang række rhododendron, euphorbia, bregner, geranium, og en række forskellige typer acer og egetræer.

Rydal Mount, Lake District
Rydal Mount. Here boede Wordsworth størstedelen af sit liv.

3

Dove Cottage

Også Dove Cottage har forbindelse til den engelske digter William Wordsworth og er for nylig åbnet for besøg. Bygningen, der blev opført i det 17. århundrede, er blevet et museum, der fortæller gæsterne om Wordsworths liv og værk.

William Wordsworth boede her med sin søster, Dorothy Wordsworth, fra 1799 til 1808. Her skrev han flere af sine mest berømte digte, herunder Daffodils. Det berømte digt starter således:

"I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze."
Dove Cottage
Dove Cottage ligger i udkanten af Grasmere.

4

Holker Hall

Holker Hall er et imponerende landsted med tilhørende haver. Både huset og haverne kan besøges, og bl.a. er det muligt at se soveværelset, hvor Dronning Mary sov i 1937. Bygningerne stammer fra det 16. århundrede, men en stor brand ødelagde en del af den oprindelige bygning i 1871 og er blevet restaureret.

Området der hører til Holker Hall målder mere end 80 hektarer, mens de overdådige haver, der omgiver huset tæller næsten 10 hektarer, Haverne er domineret af historiske træer, blandt andet lindetræer, egetræer og bøgetræer. Tæt på huset finder man bl.a. rhododendron, magnolia, tulipaner, narcisser (bl.a. pinseliljer) og erysimum.

Holker Hall
Magnolia i haverne ved Holker Hall.

5

Brantwood

Brantwood er den engelske Kunsthistoriker John Ruskins private have, og strækker sig over mere end 100 hektarer. Haven er smukt placeret ud til søen Coniston Water.

Haven er inddelt i en række afsnit: en moshave, en have med bregner, og en tema-have baseret på tanken om passagen fra helvede til himlen: Zig-zaggy-haven, der er designet af Ruskin ud fra idéen om de 7 dødssynder.

Denne mytoligiske have er inspireret af Dante’s Guddommelige Kommedie , og beskriver sjælens rejse gennem purgatoriet mod paradiset. For at komme i paradiset er det ifølge Dante nødvendigt at frigøre sig for de 7 jordiske synder: Superbia (hovmod), Avaritia (gerrighed), Luxuria (utugt), Invidia (misundelse), Gula (frådseri), Ira (vrede) og Acedia (dovenskab)

Ruskins værk fik stor indflydelse på Europas kunst og arkitektur. Særligt skriftet Gotikkens Natur, som er en del af bind 2 i The Stones of Venice (1851-53) fik stor gennemslagskraft. Ruskin gav gennem en analyse af den gotiske og venetianske arkitektur en kritik af den strømlinede renæssance-kunst og -arkitektur og plæderede i stedet for opfindsomheden og det personlige i gotikkens arkitektur.

Brantwood og udsigt til Coniston Water
Brantwood har en idyllisk placering ud til Coniston Water.

6

Chapelside gardens

Chapelside er en meget fin, privat have i den nordlige del af Lake District. Haven blev publiceret i det anerkendte engelske haveblad Gardens Illustrated for et par år siden med en i flot artikel af haveskribenten Noel Ningsbury. Kingsbury roser særligt den store variation af planter og forbindelsen mellem have og omgivende natur.

Haven er usædvanlig rig på planter og blomster: græsser som camalagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' og Miscanthus Sinensus står sammen med enebærplanten Juniperus x pfitzeriana, stjerneskærm (Astrantia), bregner (dryopteris filix-mas), geranium (Rozanne) og persicaria. Samtidig smelter have og kunst smelter sammen, for mens Tricia koncentrerer sig om planterne arbejder Robin fortrinsvis i sten.

Det omkringliggende landskab uden for haven spiller en hovedrolle, og ejerne Robin og Tricia har ikke ønsket at skærme for vinden fra bjergene med store træer. Tværtimod lader de haven smelte sammen med omgivelserne, og den lille sø i havens centrum spejler bjergene i baggrunden.

Chapelside Gardens
Chapelside Gardens er en privatejet have på godt 4.000 m2

7

Gresgarth Hall Gardens

Gresgarth Hall Gardens er en spektakulær have skabt af Arabella Lennox-Boyd i den sydlige del af Lake District. Lennox-Boyd blev født i Rom, men flyttede til London for at studere Landskabs arkitektur.

Arabella Lennox-Boyd har designet en lang række anerkendte haver verden over og hun har vundet goldmedaljer hele seks gange ved Chelsea Flower Show. Hun er ligeledes blevet tildelt RHS Veitch Memorial Medal. Blandt hendes mest kendte projekter er anlæg i Hyde Park,, men hun har også arbejdet i Spanien, Frankrig, Italien, Mexico, Rusland, USA, m.fl.

Lennox-Boyd kom til Gresgarth Hall i 1978. Ved indgangen til haven bliver man mødt af en flot Magnolia 'Yellow Bird' før man kommer til den gotiske hovedbygning hvis historie går helt tilbage til 1300-tallet. Haven indholder en sø, en klokkeskilla (lokalt kaldet bluebell, på latin hyacinthoides non-scripta)-skov, et rhododendron-afsnit, en køkkenhave, og - længere fra huset - et stort skovområde. Området omkring søen domineres af azalier, liljer, magnolier og bregner.

Gresgarth Hall Gardens
Gresgarth Hall Gardens er Arabelle Lennox-Boyds private have

8

Arkitektur: Blackwell Arts & Crafts

Arts & Crafts bevægelsen er nært forbundet til Lake District, i kraft af at én af skikkelsens absolutte hovedpersoner, John Ruskin boede i området og skabte Brantwood.

Ønsker man at opleve, hvordan Arts & Craft har sat sit præg på arkitektur og kunsthåndværk er Blackwell et anbefalelsesværdigt besøg, der fungerer som et perfekt suppliment til områdets mange haver.

Blackwell er designet af arkitekten Mackay Hugh Baillie Scott. Bygningen blev bygget til industri-magnaten Edward Holt (1849 – 1928), der boede i huset med sin hustru og 5 børn. Edward Holt overtog faderens ølbryggeri i 1882. Bryggeriet er stadig i familiens eje i dag.

Under 2. Verdenskrig blev huset brugt som skole. Efter krigen fortsatte man med at bruge huset som skole helt til 1976.

Chapelside Gardens
Chapelside Gardens er en privatejet have på godt 4.000 m2

9

Naturoplevelser i Lake District

Mange mennesker kommer til Lake District for at vandre i bjergene, og langs floderne og søerne er der et utal af afmærkede ruter, som gør det muligt at opleve naturen til fods. På den måde kan man kombinere havebesøgene med naturoplevelser. Nedenfor ses et eksempel på de smukke skovarealer langs med Ashnes Bridge i den centrale del af Lake District.

Holker Hall blomst
Mosdækket skovområde tæt på Ashness Bridge

Flere artikler om havekunst, arkitektur & kunst

Læs om vores rejser i 2022

Loiredalens slotte og haver
Rejsen byder på en perlerække af slotte og haver i den smukke Loiredal. Vi besøger bl.a. vandslottet Chenonceau, kongeslottet i Amboise og en privat have.
Pris
13.450 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider inkl. vin er med i prisen
Lissabon, Porto og Coimbra
Rejsen kombinerer Lissabon, Porto og en række mindre byer, herunder Coimbra, Sintra, Batalha og Cascais på en fantastisk rundrejse med hele 5 værker på Unescos Verdensarvsliste.
Pris
12.800 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider inkl. vin er med i prisen
rejsegarantifonden