Gaudis hus

Antoni Gaudí's bygningsværker

Den catalanske arkitekts vigtigste bygninger i Barcelona

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst og billeder: Kasper Christiansen
25. marts, 2020

Antoni Gaudí (1852-1926) er mest kendt for sit enorme kirkeprojekt La Sagrada Familia - men foruden den ufuldente kirke, er det muligt at opleve en lang række andre af hans byggerier i Barcelona. Nedenfor kan man læse en introduktion til hans vigtigste værker i Barcelona.

På Passeig de Gracìa i Barcelonas Eixample-kvarter finder man to af Gaudís mest kendte bygninger: Casa Batlló og La Pedrera, så det er et godt sted at starte, hvis man vil opleve Antoni Gaudí, når han er allerbedst. Start med Casa Batlló og besøg La Pedrera senere på dagen. Cirka 20 minutters gang fra La Pedrera finder man kronen på værket: La Sagrada Familia - Gaudí byggede på kirken det meste af sit liv og den vil stå færdig i 2026.

Men foruden disse tre bygninger, kan man opleve følgende værker af Gaudí i Barcelona; i retning af bjergene kan man besøge Torre Bellesguard, Finca Güell, Casa Vicenc og det ambitiøse parkprojekt Park Güell. I centrum af Barcelona finder man Casa Calvet og Palau Güell. Husk også at se Gaudí lygtepæle på Plaza Reial. Syd for Barcelona er det muligt at se arbejdskolonien Colonia Güell med Gaudí kirke Cripta de la Colonia Güell, der tjente som prøveklud på vej mod La Sagrada Familia.
Sagrada

Casa Batlló (1904-1906)

Casa Batlló er Antoni Gaudís gennembrud. Her bryder Gaudí med traditionen og finder sin helt egen stil. Bygningen blev opført for rigmanden Batlló, der havde skabt store rigdomme på salget af alkohol og tekstiler i Caribien og Latinamerika, og han ønskede en helt bolig til sin familie og hyrede byens up-and-coming arkitekt.

Casa Batlló er i virkeligheden et renovationsprojekt, der bliver bygget på skelettet af en allerede eksisterende bygning, men Gaudí lavede en så gennemgribende ændring af bygningen, at en ny og helt unik struktur opstod.

Med facaden fortæller Gaudí historien om den lokale skytshelgen Sant Jordi (på dansk: Sankt Jørgen) og hans kamp mod dragen: balkonerne symboliserer dragens ofre, der kigger ud på gaden som dødningehoveder. De mange mosaikker, der ændrer farve op mod toppen af bygningen, repræsenterer dragens bug med skæl. Øverst ser man dragens ryg, der krones af et kors, som repræsenterer ridderen Sankt Jordi, der dræber dragen.

symbol
Facaden fortæller historien om Sant Jordi og dragen, der er særdeles populær i Catalonien

Bygningen var med til at øge Gaudís popularitet i Barcelona, og umiddelbart efter dette byggeri skulle Gaudí bliver hyret til et andet projekt for en af byens rigmænd: den stenrige Pere Milà ønskede et bygningsværk, der overgik Batlló bolig længere nede af gaden.

Guggenheim indre

La Pedrera (1906-1910)

Dette spektalulære bygningsværk blev opført på en grund på næsten 2000 m2. Ægteparret Pere Milà og Roser Seguimón bad Gaudí om at stå for designet, men der gik ikke længe, før der opstod stridigheder mellem ægteparret Milà og arkitekten. Diskusionen omkring Gaudís honorar endte i en retssag, som Gaudí vandt. Milà var nødsaget til at betale hele 105.000 pesetas i bøde til Gaudí, der dog siden donerede det fulde beløb til et nonnekloster.

"La Pedrera blev ikke forstået af samtiden og mange inbyggere kiggede skævt til byggeriet"

La Pedrera er måske det museum, der giver det bedste overblik over Gaudís samlede værk. Loftrummmet umiddelbart under tagetagen er indrettet som museum over Gaudís teknikker og med flotte historiske billeder, modeller og video. I lejlighederne bor stadig en enkelt lejer, der har boet i La Pedrera siden 1980'erne.

La Pedrera

Palau Güell (1886-1888)

Palau Güell er et ofte oversæt mesterværk fra Gaudís tidlige periode, den såkaldt neogotiske periode. I denne periode eksperimenterede Gaudí med middelalderens arkitektoniske stilarter og hentede inspiration i lokale borge og slotte fra Cataloniens storhedstid.

"Palau Güell er Gaudís gotiske hovedværk"

Bygningen er bygget op omkring et atrium, hvor lyset kommer ind gennem lamper i loftet. I centrum af dette område finder man både et orgel og et bederum. Byggeriet ligger i en sidegade til Ramblaen (Carrer Nou de la Rambla 3-5), et stenkast fra Barcelonas gamle hovedstrøg.

Palau Güell betyder startskuddet på det mangeårige samarbejde mellem rigmanden Eusebi Güell og Antoni Gaudí. Byggeriet er den ene i rækken af i alt 5 proyekter lavet i samarbejde med rigmanden: de andre fire er Finca Güell, Bodegas Güell og Park Güell. Palau Güell er på UNESCO's verdensarvsliste.

Palau Güell

La Sagrada Familia (1882 - )

La Sagrada Familia er Antoni Gaudís mest ambitiøse projekt, hvilket også er forklaringen på, at kirken ikke står færdig endny. Dimensionerne af konstruktionen imponerer: kirken bliver verdens højeste, når den står færdig og vil måle 172,50 meter i højden. Den færdige kirke vil have ikke mindre end 18 tårne.

Da Gaudí starter på kirken er han blot 31 år gammel, og han kommer til at arbejde på Sagrada Familia til sin død i 1926, 43 år senere. Man vil således færdiggøre kirken i 2026 for at markere 100-året for Gaudís død.

Mange tusinde håndværkere, ingeniører og arkitekter har arbejdet på kirken siden Gaudís død. Projektet finansieres nu af de mange millioner besøgende, der kommer til Barcelona fra hele verden.

symbol
"Kirken bliver verdens højeste, når den står færdig i 2026"
Sagrada

Læs om vores rejser i 2024

Kultur- og haverejse til Andalusien
På haverejsen til Norditalien indgår en række af højdepunkterne ved Maggiore- og Comosøen: Isola Madre og Isola Bella, Villa Carlotta (med skulpturer af Bertel Thorvaldsen), Villa Balbianello og Villa Melzi.
Pris
15.950 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer til haver og måltider (inkl. vin) er med i prisen
Sydøstengland
Rejsen indeholder en række af Englands mest kendte haver, herunder Sissinghurst og Great Dixter. Rejsen starter 2. juni 2024.
Pris
15.950 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider på rejsen er med i prisen
Kultur- og haverejse til Nordspanien
Oplev en lang række af Nordspaniens mest spændende byer: San Sebastián, Bilbao, Burgos, Segovia og Madrid. Rejsen foregår 1. - 6. maj 2024.
Pris
12.750 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider (inkl. vin) er med i prisen

Læs om vores rejser i 2024

Kultur- og haverejse til Andalusien
Denne rejse byder på hele 5 seværdigheder, der er at finde på Unescos Verdensarvsliste. Oplev byerne Lissabon og Porto, Douroen, en charmerende have, bjergbyen Sintra, samt Cabo da Roca og Cascais. Turen starter 14. april 2024.
Pris
14.500 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer til haver og måltider (inkl. vin) er med i prisen
Kultur- og haverejse til Nordspanien
Oplev en lang række af Nordspaniens mest spændende byer: San Sebastián, Bilbao, Burgos, Segovia og Madrid. Rejsen foregår 1. - 6. maj 2024.
Pris
12.750 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider (inkl. vin) er med i prisen
Sydøstengland
Rejsen indeholder en række af Englands mest kendte haver, herunder Sissinghurst og Great Dixter. Rejsen starter 2. juni 2024.
Pris
15.950 kr.
per person i delt dobbeltværelse. Alle entréer og måltider på rejsen er med i prisen
rejsegarantifonden
Iata